Κωδικός καταλόγου: 9110157
ISBN: 978-960-01-1102-2
1η έκδοση, Ιούλιος 2006
17 x 24
σελ. 314

Γεράσιμος Μαρκαντωνάτος

Ομηρικά Έπη: Ιλιάδα

για τη Β΄ Γυμνασίου

Εκδόσεις: Gutenberg

Τιμή καταλόγου: €10,80
Τιμή: €9,72 και δωρεάν αποστολή εντός Αττικής
Κερδίζετε: €1,08 (10%)


Περίληψη

Στο βιβλίο συντάσσεται σύντομη εισαγωγή στην ομηρική ποίηση και ειδικότερα στην Ιλιάδα, όπου συζητούνται τα σημαντικότερα θέματα, που είναι απαραίτητα για την καλύτερη κατανόηση και βίωση του επικού αυτού ποιήματος. Ακολουθεί ερμηνευτική προσέγγιση των διδακτέων ενοτήτων, όπου αναλύονται με επαγωγικό τρόπο τόσο οι ιδέες του κειμένου όσο και η τεχνική της σύνθεσής του. Δίδονται απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και τις διαθεματικές εργασίες του σχολικού βιβλίου, και επίσης συμπληρωματικές ασκήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου για εμπέδωση. Στο τέλος παρατίθενται δείγματα Κριτηρίου Αξιολόγησης Μαθητών.

Περιεχόμενα

Πίνακες || Επιλογή βιβλιογραφίας || Σύντομη εισαγωγή: Αφηγηματική ποίηση - το έπος, Όμηρος, Ιλιάδα και Οδύσσεια, Ομηρικό ζήτημα, Διαφορές Οδύσσειας και Ιλιάδας, Διδακτική αξιοποίηση της Ιλιάδας, Επιλογή ομηρικών επών. Διδακτικοί στόχοι, Χρήσιμοι πίνακες || Ερμηνευτική προσέγγιση ενοτήτων: ΕΝΟΤΗΤΑ 1 / Προοίμιο - Ικεσία του Χρύση, ΕΝΟΤΗΤΑ 2 / Απόρριψη της ικεσίας του Χρύση - Η εκδίκηση του Απόλλωνα, ΕΝΟΤΗΤΑ 3 / Σύγκρουση Αχιλλέα - Αγαμέμνονα - Α΄ Φάση, ΕΝΟΤΗΤΑ 4 / Σύγκρουση Αχιλλέα - Αγαμέμνονα - Β΄ Φάση, ΕΝΟΤΗΤΑ 5 / Παράδοση της Χρυσηίδας στον πατέρα της - Η Θέτιδα παρακαλεί τον Δία να τιμήσει τον Αχιλλέα, ΕΝΟΤΗΤΑ 6 / "Τειχοσκοπία", ΕΝΟΤΗΤΑ 7 / "Διομήδους αριστεία". Ο τραυματισμός της Αφροδίτης, ΕΝΟΤΗΤΑ 8 / Συνάντηση του Έκτορα με τη σύζυγο και το γιο του, ΕΝΟΤΗΤΑ 9 / Μονομαχία Έκτορα και Αίαντα, ΕΝΟΤΗΤΑ 10 / Ο "λόγος" του Οδυσσέα και ο "αντίλογος" του Αχιλλέα, ΕΝΟΤΗΤΑ 11 / Το ξύπνημα του Δία και το σχέδιό του, ΕΝΟΤΗΤΑ 12 / Κορύφωση της δόξας ("αριστεία") και θάνατος του Πατρόκλου, ΕΝΟΤΗΤΑ 13 / Ο 'Ήφαιστος κατασκευάζει την πανοπλία του Αχιλλέα, ΕΝΟΤΗΤΑ 14 / Συμφιλίωση Αχιλλέα - Αγαμέμνονα, ΕΝΟΤΗΤΑ 15 / Αριστεία Αχιλλέα - Θάνατος Έκτορα, ΕΝΟΤΗΤΑ 16 / Απόδοση και ταφή του Έκτορα || Θέματα συνθετικών - δημιουργικών ανακεφαλαιωτικών εργασιών για την Ιλιάδα || Αξιολόγηση του μαθήματος - 5 αξιολογικά κριτήρια || Συμπληρωματικές ερωτήσεις σε κάθε ενότητα

Παρατηρήσεις

ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ
Διεύθυνση σειράς: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΣ

Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται βιβλία-βοηθήματα, έγκυρα και πλήρη, για τη διδακτική στήριξη των νέων μαθητικών εγχειριδίων του Γυμνασίου.

Κάθε βιβλίο περιέχει:
* Αναλυτική παρουσίαση της ύλης κάθε διδακτέας ενότητας με επαγωγική και εποπτική μέθοδο, στηριγμένη στις σύγχρονες αρχές της διαθεματικής διδασκαλίας.
* Διεξοδικές επεξηγήσεις και διαφωτιστικά σχόλια για οποιοδήποτε θέμα ή ακόμη παράλληλο υλικό που δίνεται σε κάθε ενότητα, με κύριο σκοπό να καταστήσει το μάθημα εύληπτο αλλά και ελκυστικό για διδάσκοντες και διδασκομένους.
* Σαφείς και πλήρεις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και διαθεματικές εργασίες τόσο του βιβλίου του Μαθητή όσο και του βιβλίου του Εκπαιδευτικού που το συνοδεύει.
* Συμπληρωματικές ασκήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου όλων των ειδών για εμπέδωση της ύλης.
*Δείγματα Κριτηρίου Αξιολόγησης Μαθητών.

'Αλλοι τίτλοι του ίδιου συγγραφέα