Άρθρα Γ. Δαρδανού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ενημερωτικό Δελτίο 1 / 12-1-2012


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας παραθέτουμε Δελτίο Τύπου που έστειλε ο σύλλογός μας στα ΜΜΕ.


Δελτίο Τύπου

Για αρκετά χρόνια μεγάλες βιβλιοπωλειακές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν προβάλλοντας στους αναγνώστες πελάτες τους την υπόσχεση πως προσφέρουν με επάρκεια και σε βάθος την παραγωγή των ελλήνων εκδοτών. Το κοινό σε μεγάλο βαθμό αποδέχθηκε αυτή τη συνθήκη, με αποτέλεσμα τη μείωση των ανεξάρτητων μικρών βιβλιοπωλείων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα, μεγάλες βιβλιοπωλειακές επιχειρήσεις υπαναχωρούν από τις σχετικές συμφωνίες που έχουν συνάψει με τους εκδότες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τα οποία δεν ήταν έτοιμοι, αλλά ούτε και υπεύθυνοι.

Ο Σ.Ε.Β.Α., βεβαίως, δεν υπεισέρχεται στις σχέσεις των εκδοτών με τους βιβλιοπώλες, αλλά είναι υποχρεωμένος να πληροφορήσει το αναγνωστικό κοινό –το οποίο είναι ο λόγος ύπαρξης των εκδοτικών επιχειρήσεων– πως πλέον δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα που δίνουν οι προθήκες και τα ράφια βιβλιοπωλείων, τα οποία παλαιότερα το κοινό εμπιστευόταν ως επαρκή πηγή ενημέρωσης του τι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Παρακολουθούμε δε, με ιδιαίτερη ανησυχία, τον αποκλεισμό της τρέχουσας και παλαιότερης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής από μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων, λόγω ανατροπής των όρων συνεργασίας της τελευταίας με τους προμηθευτές της. Ευχόμαστε την άμεση θεραπεία αυτής της κατάστασης και ελπίζουμε ανάλογα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Θάνος Βασ. Ψυχογιός

Ο Γενικός Γραμματέας
ʼρης Συμεών